Saturday, November 12, 2005

Plavba, vyplutí

Pojmenovali jsme ji po Lyniných sestrách Ednamair.
V únoru 1972 se Anna rozhodla zůstat v Nassau a řídit osud podle svého, a tak jsme poněkud smutně odpluli už bez ní na Jamajku, překrásný ostrov plný přátelských lidí. Na oslavu Douglasových osmnáctých narozenin jsme vyšplhali na 2236 metrů vysoký Blue Mountain Peak, od přátel v Port Antoniu jsme se dověděli mnoho zajímavého o jamajském způsobu života,

až jsme konečně odpluli na ostrovy San Blas, a to už s novým členem posádky, Scottem, který putoval tímto idylickým souostrovím, aby se pak z panamského Colónu vrátil domů.
V Panamě se k nám na cestu na Nový Zéland přidal Robin Williams, dvaadvacetiletý Welšan, absolvent ekonomické a statistické fakulty. Jeho veselá, věčně rozesmátá tvář a dobrodružný duch ho sympaticky odlišovaly od znuděných, nešťastných, do sebe zahleděných vrstevníků, a my jako rodičové doufali, že aspoň trocha jeho počtářské zdatnosti ulpí na našich dvojčatech. Průjezd Panamským průplavem, který stál jen velice mírný poplatek, znamenal pro kluky fascinující zážitek z obrovských zdymadel, jimiž jsme proplouvali z jednoho oceánu ďp druhého.
Toho květnového večera jsme zakotvili před americkou karanténní zónou a následujícího jitra zdvihli kotvu a za příznivých podmínek, s lehkou brízou od pobřeží v plachtách, jsme vypluli na jihozápad do Panamského zálivu. Třpytivě zlatí mořští hadi, vlnící svá metrová těla v modrých vodách a na pohled tak pěkní, až se ani nechtělo věřit, že jsou prudce jedovatí, jak mě varovali, a myriády mořských ptáků na obloze, od vznešených fregatek, racků a mořských vlaštovek až po drobné buřňáky, neustále poutali náš zájem, když jsme křižovali podél panamských pobřežních farem. Pak jsme se už pustili do dlouhých vzdutých vln Pacifického oceánu směrem ke Galapágám.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home