Tuesday, November 08, 2005

Opravy

každá podezřelá plaňka obšívky trupu vyměněna za novou a provedena všechna doporučení plavebního inspektora. S Annou jsem pak odletěl na Maltu a s přispěním dvou přátel jsme odpluli s Lucette zpátky do Británie.
V Biskajském zálivu nás zaskočilo drsné prosincové počasí, jednou jsme se
cestou překotili a zlomili vratipeň, ale do Falmouthu jsme dorazili s pevnou
důvěrou y plavební spolehlivost lodi. Ve Falmouthu jsme se zdrželi dva
měsíce a Lyn, Douglas a dvojčata se seznamovali s životem na palubě,
zatímco Lucette dostala nový vratipeň, předělávaly se některé ucpávky
a přešívaly plachty.
Z Falmouthu jsme vypluli koncem ledna 1971, abychom unikli severnímu větru, který za mysem Finisterre postupně zesílil v mohutnou vichřici, dosahující šestý den plavby rychlosti šedesáti mil za hodinu. Šťastně jsme se spuštěnými plachtami přestáli vlny dosahující výšky stěžně a mé rodině se tak dostalo drsného námořnického křestu, který si v ničem nezadal s útrapami těžce zkoušených posádek někdejších dob. Anna musela ulehnout s chřipkou, a poněvadž jsme neměli žádné automatické kormidlo, musel ji zastoupit Douglas, který mne pak vždy po čtyřech hodinách odpočinku střídal na další čtyři hodiny v řízení lodi se stoicismem a duchapřítomností, jež si získaly naši úctu a obdiv. Neznám větší uspokojení než objev takových skrytých hlubin v povaze vlastního dítěte.
Po několika dnech v Lisabonu, věnovaných proschnutí lodi, jsme za krásného počasí dopluli na Kanárské ostrovy. Do Las Palmas za námi přiletěly Lyniny sestry, Edna a Mary, aby se s námi před cestou rozloučily, a tam jsme také naložili zásoby a další posádku v podobě dvou mladých amerických čerstvě promovaných vysokoškoláků, Barbary a Steva, kteří hledali, kdo by je svezl přes Atlantik. Rozhodli jsme se s Lyn, že bude-li to možné, budeme s sebou brát studenty z různých zemí a různých životních zvyklostí, aby našim dětem poskytli rozptýlení z neustálé přítomnosti nudných rodičů.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home